veilig slapen

Veilig beddengoed

Wat voor beddengoed gebruik je voor jonge kinderen? Niet alleen om warm te houden, maar zeker ook voor de veiligheid.

Een dekbed is voor kinderen tot 2 jaar niet veilig. Doordat een dekbed te goed isoleert, kan warmtestuwing ontstaan. Dit vergroot de kans op wiegendood. Gebruik daarom altijd een dekentje tot je kind 2 jaar is.

Dekentjes zijn er van katoen, wol en synthetische materialen. Het materiaal maakt geen verschil, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en TNO Textiel, zo lang je het bedje maar kort en strak opmaakt. Synthetische materialen werken net zo isolerend als een wollen of katoenen dekentje.

Of het dekentje warm genoeg is, hangt af van de temperatuur in de kamer waar je kind slaapt. Een goede leidraad is de dikte van de deken. Voor alle dekens geldt: hoe dikker, hoe warmer. Het gewicht van de deken maakt geen verschil. Synthetische dekens zijn zeer licht, maar zeker niet minder warm.

Deken én laken?
Een deken én een laken ventileert goed en je kunt er het bed goed kort mee opmaken. Je stopt het beddengoed aan de zijkanten in, zodat je kind er niet onder kan schuiven. Een tweede deken is bijna nooit nodig.

Je kunt ook een deken in een dekbedhoes gebruiken. ( vanaf 2 jaar) De deken moet dan wel even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn: aan de onder- en zijkanten moet je minimaal 10 centimeter over hebben om onder het matras te stoppen. Zorg dat de hoes goed sluit en vouw geen dekentje dubbel in de dekbedhoes.

Opmaaktips

  • Zorg dat je kind niet te warm ligt. De aanbevolen kamertemperatuur is 16-18 °C.
  • Pak je kind bij koorts niet extra warm in. Als je kind transpireert, heeft hij het al erg warm.
  • Maak het bedje kort op: je kind ligt met zijn voetjes zo dicht mogelijk bij het voeteneinde en het beddengoed reikt tot zijn schouders. Zo kan je kind nooit helemaal onder het beddengoed komen en blijft zijn hoofdje vrij.
  • Vouw beddengoed dat te groot is onder het matras door. Sla het nooit dubbel.
© 2009 - 2019 Leuk van Jorien | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel